Barcelona 5-0 Deportivo maci sonrasi Barca'nin ilk yari performansini degerlendirmek istiyorum.
Sezon basi benim yazilarimi okuyanlar bilir. Ronaldinho ve GDS'unsatislarini hata olarak degerlendirmistim, Dani ve Pique transferlerinidefalarca ovmustum, Hleb ve Keita transferlerine ates puskurmustum. Bukararlarimin cogunun arkasindayim. Hleb ve Keita iyi oyuncularolabilirler ama Barca seviyesinde, Barca stilinde oyuncu degiller. DaniAlves ayni bekledigim gibi mukemmel, bana gore dunyanin gelmis gecmisen iyi sag beki. Pique zaten Barca alt yapisindan yetistigi icin Barcaoyun stilini, stratejisini biliyor, ona gore oynuyor ve bu nedenlegayet iyi. Bu sekilde oynatilmaya devam edilirse gelecegin Puyol'uolacaktir. Gelelim favori oyuncum Ronaldinho ve cok begendigim bir gencyetenek olan GDS'a.
"Ronaldinho sondu, bitti, artik oynayamiyor" diyenlere kesinliklekarsiyim. Fakat Ronaldinho'nun eski Ronaldinho olmadigi kesin. Sezonbasi bir aciklama yapti Ronaldinho: "Artik stilimi degistirdim, golatmayacagim, daima attiracagim" dedi. Gercekten de bunu yapti, tumtakimi calimlayabilecek kabiliyette olmasina ragmen bu sezon neredeysehic calim atmadi, basit futbol oynadi ama neredeyse hic hata yapmadi,cok guzel asistler yapti. Fakat Ronaldinho, sen siradan bir futbolcununstilinde olaganustu olsan bu bir ise yaramaz. Sen farklisin ve seni buyuzden sevdik, bu yuzden 2 kez ust uste yilin futbolcusu oldun. O kadarzevk almana ragmen bu hareketlerden, neden bir anda biraktin? Bununcevabini belki de hicbir zaman bilemeyecegiz, fakat su bir gercek kiRonaldinho muthis bir oyuncu ama siradan bir oyuncu gibi oynama kararialdi, bu goz onune alinirsa Barca onu satarak cok da hata etmedi. Keskeonun yerine onun yerini gercek anlamda doldurabilecek bir oyuncu daalsaydi Silva veya Aguero gibi.
Gelelim GDS'a. GDS da ne boyle? derseniz Giovanni Dos Santos diyeaciklama yapayim. Brezilya asilli Meksikali genc. GDS 1-2 yila ayniMessi gibi olabilirdi fakat Barca onu Tottenham'a ucuz bir ucretegonderdi. Inanamamistim buna, fakat sonradan ogrendiklerim Barca'yihakli cikardi. Giovanni Tottenham'da ilk mactan golunu atti, ligbasladi GDS'nin ismi pek gecmemeye basladi, sonradan kadrodan dacikarildi, derken sondu gitti. Ama neden? Barca'dan giden buoyuncularin kovulma sebebi "Barca'ya uygun" oyuncu olmamakti. Barca'yauygunluk ne demek? C.Ronaldo gibi kendini her firsatta oven, Mourinhogibi her teknik direktore laf atan kisiler degil. Ozel hayatlari ile onplana cikmayan, duzenli hayatlari olan, durust, temiz oyuncular. Simdibana abartti diyeceksiniz, ama Barca kadrosuna bir bakin: Xavi,gordugum en efendi sorumlu oyunculardan biri, akli havada degil, zamanzaman alt yapidaki genclere futbol ogretiyor. Puyol, universite mezunuolan Puyol'dan daha mantikli davranan baska futbolcu var mi? Eto'o,dunyanin en iyi forvetlerinden, ama 1 kere bile gurur yapip kosmamazliketmis midir? Messi, dunyanin belki de gelmis gecmis en iyi oynucusuolmak uzere, ama Messi hakkinda 1 magazin haberi duydunuz mu? Bojan,Iniesta, Guddy ve Pique gibi oyuncularin sirf yuzlerine bakmaniz bileyeter. Peki ya GDS'deki sorun neydi? Gece hayatiymis, antrenmanlarayeterince ozen gostermemesiymis. Hadi be oradan, birakin cocugudemistim zamaninda, ama bir fotograf bana gercekleri gormemi sagladi.Tottenham'in yil basi partisinde icmekten kendinden gecerek bayilanGDS'u oradan tasima cabasini gosteren bir fotografti. Heralde kendikendini ozetliyor bu.
Demekki Barca genel anlamda sezon basi transfer sezonunda gayetiyiymis. Gelelim ligdeki duruma. Kotu basladi Barca sezona ama sonradanDani Alves ve Pique gibi oyuncularin takima alismasiyla birlitke harikabir cikis yakaladi. Bu sezon pek cok maci 5-0 6-1 gibi farkli skorlarlaaldilar. Sag kanatta Dani Alves - Messi ikilisi tam bir ruya. Messi'yianlatmama gerek yok. Dani Alves, tum mac hem ilerinin en ucuna kadarkosuyor, sonra geri donup defansin en gerisine kosuyor. Bunlariyaparken Messi'yle verkaclar yapiyor, sag kanattan ortalar aciyor, ortasahaya yardimci oluyor, yeri geliyor defansin gobegine bile yardimcioluyor. Tum bunlar oluyor ama hala yorulmuyor. Ben futbolcu olsaydimkarsimda olmasini istemeyecegim tek oyuncu Dani Alves olurdu, cunku coksaldirgan ve yipratici ama ayni zamanda sakin ve kontrollu. DaniAlves'in hayati boyunca sakatlik nedeniyle sadece 1 kez mackacirdigini, o da bu sezon oldugunu belirtiyim. Sol kanadabaktigimizda, iste orada isler o kadar iyi degil. Henry iyi bir forvetama pek iyi bir AML degil. Ronaldinho'nun yerini pek iyi dolduramiyorama firsatciligiyla attigi gollerle bu acigini kapatiyor. Abidal isekusura bakmasin ama futbol zekasindan yoksun bir oyuncu. Sol kanadageriye Bale veya Insua, ileriye de Silva veya Aguero sart gibiBarca'da. Cunku Barcelona bu sezon her alanda sampiyonluk bekliyor. Buhalde La Liga ve kupayi alirlar ama CL'de 1 taktiksel cabayla Barca'ninisi bitirilebilir. Messi'yi 2 oyuncuyla tut, Messi etkisiz olur, onabagli olarak Dani'nin de ofansif islevi kalmaz, bu da Eto ve Henry'itop gelemeyeceginden etkiler. Sol kanattan zaten cok yavas ve etkisizBarca. Orta sahadaki Iniesta ve Xavi'ye de sert girerseniz Barcacozulur. Bu acidan durdurulmaz bir Barca kurabilmek icin sol kanatsart.
Gelelim Guardiola'nin genc politikasina. Gecen sene Rijkaard bile, kiRijkaard normalde genclere cok onem vermez, mecburiyetten Bojan'i pekcok macta ilk 11 oynatti. Bojan da genc olmasina ragmen iyi bir futbolsergiledi ve bu sezon icin vazgecilmez gozuyle bakiliyordu. Sonratakimin basina Alt Yapi Antrenoru Guardiola getirilince herkes,tamamdir artik Bojan garanti ilk 11 dedi. Fakat Guardiola basta benolmak uzere herkesi sasirtti ve Bojan'a cok kisitli forma sansi verdi,bu da onu formdan dusurdu. Onun yerine Pep alt yapidan Busquets,Corcoles ve Pedrito gibi gencler cikardi. Bunlar da bana gore cok dayetenekli degil ama Busquets Toure kadar olur.
Ve son olarak gelelim bugunku maca: Barcelona 5-0 Deportivo
Ben yillardir Barca maci kacirmam, bugunku Deportivo macini da dogalolarak kacirmadim. Bol gollu olmasini bekliorum, tahminim 4-0'di, 5-0oldu, saglik olsun
Ilk gol Messi'nin calimlarla ice kat etmesinden sonra ceza alaninagirdkten hemen sonra topu koseye yuvarlamasiyla oldu. Cok temiz birgoldu, bazilar sert sutlari begenir, ama ben yumusak ve isabetlisutlari tercih ederim, bu de oyle bir gole bir ornekti. Daha sonra Dani- Messi ikilisinin organizasyonlariyla 2 gol daha geldi. Xavi'ningetirdigi bir topla Hennry 2. golunu atti. Sonda Puyol meshurforvetimsi cikisini yaparak bir penaltiya sebebiyet verdi ve Barca bumaci 5-0 aldi.
Oyunculari teker teker degerlendirmek gerekirse:
Valdes: Is dusmedi, Deportivo'nun kaleye sutu yoktu.
Dani: Tek kelimeyle mukemmel.
Puyol: Kaptanimiz defansta kendisine is dusmeyince cikti penalti yaptirdi, daha ne yapsin 
Pique: Barca alt yapisindan yetismis olmanin verdigi rahatliklaBarca'da kendini ilk 11'in degismez adami yapti. Bu mac da kusursuzoynadi.
Abidal: Defansif olarak hata yapmadi, fakat hucuma katkisi hic yoktu.
Keita: Barca futboluna ters bir futbol oynadi, toplari sureklihavalandirdi, geriye donuk oynadi. Dani'nin bir golune engel oldu.
Toure: Oyundan cikana dek neredeyse hic topa degmedi, pek gununde degildi.
Xavi: Xavi gercek performansindan uzakti ama hic hata yapmadi.
Messi: Messi klasik Messi, ice kat ederek calimlar, nokta ara paslar.3. golden once top taca cikmak uzereyken zor pozisyonda cikmasina izinvermedi ve golu baslatan organizasyonu yapti.
Henry: Defansif anlamda bu sezonun en iyi oyunu oynadi. Surekli defansadondu, yaptigi hatalardan sonra toplari caldi ve oyuna soktu.Taraftarin da destegini arkasina aldi.
Eto'o: Defansa kadar gelip yardimci oldu, aralara iyi kacti fakat kaleciyi gecip atamadi.
Deportivo: Deportivo'da Guardado'yu izledim ozellikle fakat sakatlanipcikana kadar pek bir sey yapamadi. Cok gucsuz kaldi Dani karsisinda.
Yorumlarinizi bekliyorum...